torek, 22. junij 2010

Denar za fotografije... / Money for photos...

Red Devil ScriptKer me je v zadnjem času nekaj ljudi vprašalo kako prodajati fotografije, se bom tukaj najprej lotil microstock prodaje, kot najlažjega začetka. Za prodajo v stock trgovinah potrebujete fotografije, ki so večje od 4MP in so zanimive za trg. Umetniški, visoko kontrastni ter nepravilno osvetljeni posnetki niso najbolj primerni za tovrstno prodajo.

Kako torej začeti?

Začetek je preprost. Registrirate se v trgovine(zahtevajo tudi scan osebnega dokumenta), v katerih želite ponuditi svoje fotografije, v nekaterih morate v ocenjevanje poslati svoje najboljše posnetke, in ko vam račun odobrijo že lahko nalagate svoje fotografije.
Nekaj primerov microstock spletnih strani, kjer lahko prodajate svoje fotografije:

Shuttrestock
I Stock
Fotolia
123RF
Big Stock

Pri prodaji fotografi na microstock spletnih straneh je pri nalaganju fotografij potrebno posebno pozornost posvetiti ključnim besedam, po katerih so fotografije najdene s strani kupcev. Z dobrim izborom ključnih besed si povečate možnost prodaje vaših fotografij. Seveda pa je uspešnost odvisna tudi od kakovosti vaših posnetkov.
Ker je vsaka fotografija ocenjena in je ocena subjektivna in odvisna od ocenjevalca, ne jemljite zavrnitve posnetka osebno. Neglede na to, da je bil v kateri od trgovin zavrnjen, ga lahko naložite v druge trgovine, kjer bo lahko sprejet.
Red Devil Script
Seveda je cena, ki jo posameznik prejme za posamezno prodano fotografijo nizka, vendar pa je z velikim številom prodanih fotografij lahko izkupiček kar soliden, in čisto nič ne boli, ko prejmete plačilo za prodane fotografije.

Kdor se torej želi poskusiti lahko pregleda microstock trgovine na zgornjih povezavah, in vse nadalnje je odvisno od števila kakovostnih fotografij, ki jih bo dodal v svoje spletne trgovine.

Vsem, ki boste poskusili prodajati svoje fotografije na microstock spletnih straneh želim veliko uspeha.

As aome photogrphers asked me recently, how to sell photos I decided to write a little bit about microstock selling, because it is the easiest way to sell your work. Gor selling in microstock webpages aou need photos greater than 4MP, which are also interesting for market. More artistic, inproper lighted and photos with a lot of contrast are not the most sutable for selling in microstock.
So how to start?

The start is not very difficult. You need to create account(for which you will need to provide scan of ID),in microstock pages in which you wont to offer your photos. In some you will have to provide some photos in examination, and when your account is approved, you may start to upload photos.
Links to some of microstock pages I use are listed below.

Shuttrestock
I Stock
Fotolia
123RF
Big Stock

The price in this way of selling photos is low, but with portfolio big enough and many sales the revenue can be high enough.

to all photographers that will try to sell their photos in microstock I wish good luck...



Do prihodnje objave...
Till next post...

Lep pozdrav!
Greetings from Slovenia!

Samo Trebižan


Fotolia
View My Portfolio
Red Devil Script
Stock   Photos, Royalty Free Stock Photography, Photo Search

1 komentar:

IggyPhoto pravi ...

Zanimivo in poučno. Hvala, verjetno v imenu mnogih.
lp, igor