sobota, 26. junij 2010

Še ena podrta utrdba... / Another ruined fort...

Pri trdnjavi Kluže smo parkirali avto, in pot nadaljevali skozi tunel, ki je po novem osvetljen, ter nekaj sto metrov po klancu navzgor do Fort Herman na višini 500m. Trdnjava je bila zgrajena v 19 stoletju in skupaj z ostalimi utrdbami varovala prehode po dolini Koritnice do prihoda Napoleonove vojske, ko so padle vse utrdbe. V prvi svetovni vojni je bila utrdba še vedno v uporabi in ves čas izpostavljena italijanskemu topniškemu obstreljevanju. Od prve svetovne vojne naprej pa je izpostavljena le še zobu časa, ki jo počasi a vztrajno najeda.

We left the car near fort Kluže and proceeded through a tunnel which is naw iluminated, and went few hundred meters higher to Fort Herman at height 500m. The fortress was built in 19th century and guarded valey untill arival of Napoleons army. It was still operational in WW1 and all the time exposed to italian artilery fire. After the end of WW1 the time is slowli and continiousla destroing it.

No poleg raziskovanja naše preteklosti pa sem se ukvarjal malo tudi z novostjo v moji torbi, ki me je navdušila. Prvič sem bil na terenu z 14-24, F2,8 objektivom. Delo s tole pridobitvijo je zelo zanimivo, izdelki pa odlični. Kot, ki ga zajame je nemogoče širok, kljub temu pa nima bistvenega popačenja slike. Hiperfokalna točka pri 14mm in zaslonki F4 pa je že na 1,7m.

Beside exploring historical site I had a lot to do with my new 14-24, F2,8 glass. Its nice experience to work with this glass, and images are very nice. Even though the lense is very wide, the distortion is acceptable. It is great fun to have hyperfocal point at F4 at 1,7m.
Široki kot je zelo dobrodošel pri fotografiranju prostorov, ki jih res celovito zajame.
Wide angle makes it possible to do really nice shots of interiors and the landscape.
Do prihodnje objave...
Till next post...

Lep pozdrav...
Greetings from Slovenia...

Samo Trebižan

3 komentarji:

Gregor pravi ...

No vidiš, lepo si mi razkazal zgorno trdnjavo. Spodnjo sem si že ogledal, lenoba pa me je prijela pri tunelu, tako da te poti nisem nadaljeval.
Kot ponavadi odlične fotografije.Širokokotnik si pa tudi super izkoristil :)

lp Gregor

Samo Trebizan pravi ...

Hvala za komentar Gregor. Prihodnjič pa le pot pod noge in lepo na sprehod še do vrhnje utrdbe:)

Unknown pravi ...

Zdaj, ko sem videla fotografije bom pa tudi jaz vzela pot pod noge in si šla pogledat tole čudovito zadevo še v živo.